| v.21.12 | Nexus Media | Articol anterior | Articol următor

Începând cu versiunea 21.12 am inclus posibilitatea de generare a Declarației speciale de TVA - D399.
Declarația se depune trimestrial. Vor fi culese facturile de clienți care conțin servicii către partenerii din UE, neplătitori de TVA.
Imaginile atașate noutății prezintă modul de operare pentru declaratiile care trebuie depuse până la trimestrul II al anului 2021.
Începând cu trimestrul III al anului 2021, Mini One Stop Shop va deveni One Stop Shop. Structura acesteia încă nu a fost publicată pe site-ul www.anaf.ro.
Pentru a pregăti documentele ce urmează a fi declarate în OSS, începând cu trimestrul III, clienții trebuie să urmeze pașii:

1. Se adaugă în Nomeclator societăți, Pagina Coduri TVA UE, Codul primit la înregistrarea în OSS, țara de înregistrare, țara de destinație (toate tările UE-OSS) și contul de tva .
2. Se face vanzarea către un client UE neplătitor de tva, selectând tip document Livrare OSS
3. Dacă tipul documentului este Livrare OSS aplicația va deselecta automat setarea "Includ documentul în jurnal TVA" și va selecta automat la țara de expediere țara partenerului
4. La adăugarea liniilor în document se va înlocui automat cota de tva de vânzare cu cota standard din țara respectivă.
5. În situația în care vânzarea trebuie să se facă cu cotă redusă, modificați manual cota de tva..
6. După inregistrarea in sistemul One Stop Shop, Decontul D399 se depune trimestrial indiferent ca au fost sau nu operațiuni în trimestrul de raportare.

IMPORTANT!
La versiunea 21.11 nu s-a putut realiza un patch prin care să se deselecteze automat setarea "Includ documentul în jurnal TVA", să se propună modificarea tării de expediere și să se completeze cota de tva de vânzare cu cota standard din țara respectivă. În aceste condții, în această versiune, operatorii trebuie să modifice manual cota de TVA, să deselecteze opțiunea "Includ documentul în jurnal TVA", și să completeze în pagina "Intrastat" campul "Țară expediere".