Incepand cu data de 01.06.2015, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9 % pentru livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice.


Conform Ordonentei de urgenta nr 6/07.04.2015 pentru completarea si modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal emis de Guvernul Romaniei, publicat in MO nr 250/14.04.2015, printre alte masuri fiscale, se prevede reducerea treptata in urmatorii 4 ani a TVA, pe masura imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare.
Noile masuri impuse de catre Guvern incepand cu luna iunie, impun realizarea unor modificari in programul Nexus ERP precum: introducerea cotei de 9% (in cazul in care nu era deja definita), modificarea cotei de TVA pentru produsele mai sus mentionate,recalcularea preturilor de vanzare si intocmirea proceselor verbale de modificare pret. Acesti pasi sunt descrisi in cele ce urmeaza.

1. Verificam daca avem definita cota de TVA de 9 % (daca nu este, o vom crea)
Intram in modulul Nomenclatoare -> Administrare-> Cote de TVA

Crearea cotei de TVA 9%
In modulul Nomenclatoare ->Administrare-> Cote de TVA ->selectam Butonul Adaugare(din stanga sus). Completam in campul Valoare : 9 si salvam cu butonul Salvez (din dreapta sus).

2. Modificarea cotei de tva care se aplica pentru aceasta clasa de bunuri.
Aceasta operatie se poate realiza fie automat (daca toate produsele alimentare sunt cu prinse intr-o clasa predefinita), fie manual.

Realizarea automata: In cazul in care produsele ce fac obiectul acestei legi sunt incluse intr-o clasa :
In Modulul Nomenclatoare -> Bunuri si servicii- articole-> Selectam clasa care contine produsele alimentare . (in cazul nostru Marfa produse alimentare )-> Selectam functia Asistent (din meniul de sus ) si optiunea Modifica cota TVA.

In fereastra care se deschide : cautam clasa pentru care dorim sa modificam cota TVA (in acest caz: Marfa produse alimentare ). Bifam cele doua optiuni de jos : Schimba cota TVA de intrare respectiv Schimba cota TVA de iesire si completam cele 4 campuri cu valoarea TVA actuala a clasei (24) si valoarea TVA cu care dorim sa o inlocuim ( 9) .
Selectam optiunea Modific (sau tasta F12 ) si confirmam modificarea realizata (Butonul OK) din ferestra care apare .

Realizarea manuala a modificarii cotei TVA: Schimbarea manuala a cotei de TVA pentru produse, presupune intrarea manuala pe fiecare produs si inlocuirea cotei de TVA astfel:
Se intra in Meniul Nomeclatoare -> Administrare-> Bunuri si servicii- Articole -> selectam din aceasta fereastra unul din produsele pe care trebuie sa le modificam si completam in campurile % TVA achizitie/intrare si % TVA vanzare/iesire valoarea noului TVA . Validam operatie din butonul Salvez din meniul din dreapta sus .


!! Atentie !! Daca utilizati interfete de vanzari conectate la dispozitive fiscale (case de marcat si imprimante fiscale) trebuie sa aveti in vedere adaugarea in memoria fiscala a dispozitivelor, noua cota de TVA (va trebui sa contactati furnizorul sau personalul de service a dispozitivelor fiscale). Dupa realizarea acestui pas, trebuie sa intrati In Moldulul Nomenclatoare -> Administrare-> Cote de TVA-> selectati aici, cota de tva noua (adica valoarea 9) . Aici, selectati casa de marcat in campul Periferic fiscal si codul asociat acestei cote de TVA in campul alaturat, apasati apoi butonul Adaug .Salvati aceasta operatie cu ajutorul butonului Salvez din dreapta sus .


3. Modificarea preturilor de vanzare pentru aceste marfuri (se realizeaza, conform legii, cu obligativitatea micsorarii pretului de vanzare).
Deoarece produsele au fost introduse in stoc (din facturile de intrare) cu tva 24%, inregistram un proces verbal de modificare pret pentru acestea.
In modulul Interne->Documente interne-> P.V. modificare pret M.A-> selectam butonul Adauga pentru intocmirea procesului verbal->Adaug L.C. (luna curenta).
In fereastra noua, nu completam nimic in campul De la data .In campul Pana la data completam data 31.05.2015. Campul Furnizor ramane necompletat, astfel programul va efectua aceasta operatie pentru toti furnizorii. Selectam in campul Cota de TVA valoarea 24 caci aceasta este valoarea de tva pe care dorim sa o modificam .
Bifam optiunea 2: (mesajul va fi modificat) Aplica cota de TVA din nomenclator modificand pretul si optiunea Actualizeaza listele de pret.


Optional : Daca nu ati bifat optiunea Actualizeaza listele de pret, acestea trebuie modificate manual astfel: Modulul Nomenclatoare-> Management preturi de vanzare


4. Rotunjure preturi finale.
In cazul in care calculul rezultat in urma modificarii preturilor ar trebui rotunjit, in modulul Interne->Documente interne-> P.V. modificare pret M.A selectam butonul Modific cu X% (in bara de sus a paginii,in mijloc). Nu se completeaza nimic in rubrica pret (aceasta se completeaza doar daca dorim marirea pretului cu un anumit procent- nu este cazul acum ). Mai jos, completam doar in campurile din stanga si dreapta , in functie de ce rotunjire dorim .(In cazul nostru : 0.01 in partea stanga, respectiv 0.05 in partea drepta).


In final Apasam butonul Calculez pentu actualizarea preturilor acestor produse si salvam aceste modificari cu butonul Salvez din partea stanga sus.
Acestia sunt toti pasii necesari configurarii noilor preturi pentru vanzarea produselor alimentare cu noua cota de TVA de 9% conform legii.
Si daca toate lucrurile sunt acum clare, va dorim:
Spor la munca!

| v.15.23.00 | Nexus Media